Tandeftersyn / tandrensning

Tandeftersyn / tandrensning

Er du en af mange som ønsker at bevare dine egne tænder hele livet?

Så skal du vide at det ikke sker af sig selv, det kræver at du passer dit tandsæt med gode daglige rutiner og jævnligt tandeftersyn hos tandlægen.

Ved en almindelig tandbørstning får man sjældent fjernet alle bakterier (plak) på tænderne, som ved en tandrensning.

Med jævnligt tandeftersyn og tandrensninger bliver huller og tandkødsproblemer opdaget i tide, og der kan tages hånd om den enkeltes situation inden det udvikler sig til eksempelvis paradontose.

Hvor tit skal jeg have tandeftersyn?

Hyppigheden af tandrensninger fastsættes efter hvor meget tandsten du danner på dine tænder.

Ved første undersøgelse hos tandlægen, bliver du vurderet på om du falder ind under gruppen grønt, gult eller rødt spor.

Grønt spor: Hvis du ikke har aktiv sygdom i tænderne, tandkødet eller mundhulen i øvrigt, så vil du blive indkaldt til undersøgelse hos din tandlæge/tandplejer med 12-24 måneders mellemrum.

Gult spor: Hvis du har aktiv sygdom i tænder, tandkød eller mundhule, og din tandlæge vurderer, at du selv og tandlægen sammen kan bidrage til en forbedret sundhedstilstand i tænder, tandkød eller mundhule, så vil du blive indkaldt til én eller flere kontrolundersøgelser i løbet af året.

Rødt spor:  Hvis du har aktiv sygdom i tænder, tandkød eller mundhule, og din tandlæge vurderer, at du ikke selv kan forbedre sundhedstilstanden og derfor har behov for hyppigere tandeftersyn. Forebyggelse og behandling sættes i gang af din tandlæge, og du vil blive indkaldt efter behov.

Hvad indeholder et tandeftersyn?

Din tandlæge undersøger tænder, tandkød, slimhinder og eventuelle fyldninger, kroner og implantater.

Der bliver taget røntgenbilleder for at afsløre huller under gamle fyldninger eller i tandmellemrum, og om din kæbeknogle er intakt.

Derefter renses dine tænder, de hårde belægninger (tandsten) og bløde belægninger (plak) på tænderne over tandkødsniveau fjernes med ultralyd.

Ultralyds rensningen sker ved hjælp af vand under tryk og højfrekvente svingninger (ultralyd). Vibrationerne løsner tandsten og ultralydsinstrumentet sprayer en kold vand- tåge/damp, så bakterierne bliver skyllet væk.

Instrumentet laver en meget høj, vibrerende lyd. Lyden kan synes højere inde i dit hoved, end den egentligt er, men der er ingen grund til bekymring, selv om det kan lyde voldsomt.

Ultralydsinstrumentet er den mest nænsomme måde at rense dine tænder på, både for tænder og tandkød.

En særlig pudsepasta bruges for at pudse tænderne fri for misfarvninger.

Hvis tænderne ikke bliver renset for plak, forkalker det og bliver til tandsten. Tandsten har en ru overflade og kan derfor give alt for gode forhold for bakteriebelægninger.

Tandsten og bakteriebelægninger kan sidde fast ved tandkødet og irritere samt medføre tandkødsbetændelse.

Hvis tænderne renses for tandsten og bakteriebelægninger og tænderne efterfølgende holdes rene, forsvinder tandkødsbetændelsen og tandkødet bliver igen sundt.

Når tænderne er pudsede og fyldninger rene og glatte, så har bakterier sværere ved at sætte sig fast, og du har nemmere ved at holde dine tænder rene i hverdagen.

Kan jeg få tilskud til tandeftersyn?

Betingelsen er at du overholder dine eftersyn, så kan du være tilskudsberettiget, som hovedregel anbefales det, at du minimum får et årligt tandeftersyn.

Men det afhænger af din alder og hvilken gruppe du hører ind under (grønt, gult eller rødt spor). Læs mere om dine tilskudsmuligheder her.

Hvad farve dit spor har, vil tandlægen hjælpe dig med at fastsætte ved næste eftersyn.

Vidste du, at unge mellem 18 og 25 år, som er medlem af en dækningsberettiget gruppe. Får 100% i tilskud til både tandeftersyn og tandrensning hvis de er medlem af Sygeforsikring “danmark”.

Hvordan får jeg en indkaldelse til tandeftersyn hos Denteam?

Har du ikke været indkaldt før, så skal du selv bestille en tid til et eftersyn. Sammen med tandlægen vil du blive undersøgt og inddelt i gruppe og derefter vil du blive indkaldt til tandeftersyn regelmæssigt.

Vær opmærksom på at du ikke springer et vigtigt eftersyn over, da det har betydning for om eventuelle tandproblemer behandles i tide og dine rettigheder mht. tilskud.

Klar til et flot smil?